Minit Vás žiada o súhlas s používaním Vašich údajov na nasledujúce účely:

Vaše osobné údaje budú spracované a informácie z vášho zariadenia (súbory cookie, jedinečné identifikátory a ďalšie údaje zariadenia) môžu byť uchovávané, používané a zdieľané s dodávateľmi tretích strán, prípadne používané konkrétne týmto webom alebo aplikáciou. Niektorí dodávatelia môžu spracúvať vaše osobné údaje na základe oprávneného záujmu, proti ktorému môžete vzniesť námietku pomocou možností nižšie. Súhlas môžete zrušiť prejdením na odkaz v dolnej časti tejto stránky alebo v našich pravidlách ochrany súkromia.

Technické cookies

Tieto cookies potrebujete pre správny chod webovej stránky. Obsahujú anonymizované informácie o Vaších výberoch

Analytické cookies

Pre vylepšenie naších služieb, využívame službu Google Analytics, ktorá odosiela anonymné informácie o Vašej návšteve a zbiera agregované dáta o zvyklostiach návštevníkov, vďaka ktorým denno denne vylepšujeme naše služby.

SK EN
O nás produkty Kvásková línia Predajne Minit novinky Pracovné ponuky Spolupráca Kontakt

30. január: Medzinárodný deň croissantov

29.01.24 naspäť
072024 MA croissant den sqr

Vedeli ste, že:

  • 30. januára oslavujeme medzinárodný deň croissantov?
  • Na pláty cesta sa kladie zmäknuté maslo a spoločne sa vyvaľkajú.
  • Tomuto procesu sa hovorí laminácia.
  • Podľa niektorých zdrojov bol croissant vynájdený krátko po obliehaní Viedne v roku 1686, keď začali vyrábať torty v tvare polmesiaca na počesť víťazstva nad tureckými vojskami.
  • Alebo sa croissant dostal do Francúzka až keď sa Mária Antoinetta vydala za Ľudovíta XVI., a na francúzsky dvor si so sebou zobrala aj viedenských pekárov? Tam si pečivo vzhľadom na jeho tvar vraj pomenovali podľa ustupujúceho Mesiaca – lune croissante.
  • Pravdou je, že nikto nevie, kedy vznikol croissant. Pravdepodobným predchodcom bol rakúsky Kipferl, sladký rožok. Vieme však, že do Francúzska ho priniesol August Zang, bývalý rakúsky delostrelecký dôstojník.
  • Prvý oficiálny recept na croissant je z roku 1839 a spája sa s menom August Zang, ktorý bol majiteľom viedenskej pekárne pri rue de Richelieu v Paríži.
  • Hoci croissant nie je pôvodne francúzske pečivo, začali ho tam v pekárňach vo veľkom piecť už v roku 1920, kedy sa jeho recept zdokonalil a tvar získal svoj identický vzhľad. A v tejto podobe si ho vychutnávame dodnes.

Oslávte s nami medzinárodný deň croissantov a ochutnajte naše krehké maslové, nugátové, wellness, dvojfarebné čokoládové alebo lesná zmes croissanty.

City 1

Pin Nájdite najbližšiu pekárničku

City 2
Navštívte nás na sociálnych médiách