Tento rok sa ukončila 1. etapa výstavby našej novej prevádzky v Kostolných Kračanoch a spustili sme v nej výrobu kváskových chlebov. Kváskové chleby KVASKO sa úspešne uviedli na trh.
Tento rok bol pre nás prelomový. Po neistých časoch v súvislosti s reštrikciami Covid-19 sme opäť mali možnosť pracovať bez obmedzenií. Uviedli sme na trh novinku - vegánsku líniu, ktorá získala medzinárodné označenie V-Label. Získali sme prestížne ocenenie Slovenskej sporiteľne a SME-Index: Cenu FéliX Business Award v kategórii Výnimočný rodinný biznis 2022.
Tento rok je pre nás výnimočný. Oslavujeme 30 rokov pôsobenia na slovenskom trhu. Uplynulo dlhých 30 rokov, odkedy sa prvýkrát v pivnici súkromného domu začala výroba rohlíkov a bagiet až po súčastnosť, kedy sa náš závod rozprestiera na cca 7000 m2.
Inštalovali sme novú výrobnú linku Canol3 a štartujeme novú éru v kategórii jemné pekárenské mrazené výrobky. Novú preto, lebo máme pripravené nové tvary pre našich spotrebiteľov a veľa nápadov na ešte lepšie a bohaté plnky vo výrobkoch. Zároveň sme uviedli prémiový unikát v našom portfóliu: ručne robenú kváskovú líniu OSKAR - priamo z kamennej pece.
Prvých 6 mesiacov v tomto roku bolo kľúčových, ale zvládli sme to. Podarilo sa nám obnoviť výrobné priestory a spustili sme výrobu na všetkých výrobných linkách. Mesačná kapacita tak činí 2000t.
Pri plánovanej údržbe pred jedným letným víkendom sa v areáli pekární rozhorel požiar, ktorý zničil až štyri pätiny výrobných kapacít. „Bola to úplne najstresujúcejšia situácia, akú som v podnikaní zažil. No ešte v ten večer sme si vo vedení povedali, že ideme ďalej,“ spomína zakladateľ Minitu František Ambrovics. Po víkende zvolali k zhorenej fabrike všetkých vyše 300 zamestnancov, aby odhodlanie pokračovať prezentovali priamo pred nimi, a tak je to dnešného dňa.
Približne jedna tretina produkcie ide na export a slovenské výrobky sú vyhľadávané v Maďarsku, v Poľsku, v Rakúsku, ale aj v Pobaltí. Výrobky sú dostupné v sieti potravín daných krajín, ako napríklad: Penny, Spar, Auchan, Tesco a CBA (v rámci V4).
Spoločnosť sa premenovala na MINIT SLOVAKIA spol. s r.o., kde v názve ukrýva výrobu mini koláčikov upečených za pár minút do chrumkava. Zároveň v danom roku sa spustila výroba kváskových výrobkov na vysokokapacitnej linke, čo spoločnosť zaradilo na prvé miesto slovenského dodávateľa mrazených kysnutých výrobkov na slovenský trh.
V MINIT sme začali s výrobou plnených CROISSANTOV na automatickej linke v klasickej aj mini podobe, s plnou aj bez. Špeciálna technológia postupu nás radí medzi špičku na európskom trhu a sme nato právom hrdí.
Naše portfólio predpečených výrobkov sa opäť rozrástlo. Uviedli sme do prevádzky novú automatickú linku Mecatherm, kde vyrábame predpečené chleby, ako sú napríklad obľúbený Kváskový delikates premium, alebo Kváskový viaczrnný delikát.
Uvádzame do prevádzky prvú automatickú linku na výrobu jemných pekárenských mrazených výrobkov. Zavedenie automatizácie pre nás neznamená iba navýšenie kapacity, ale ide hlavne o zvýšenie efektivity celkového pracovného procesu, odbremenení pracovníkov od ťažkej fyzickej práce a vyrovnanej kvalite výrobkov.
Do prevádzky sme odovzdali nový sklad hotových výrobkov o kapacite 2000 paletových miest.
Veľké sťahovanie do vlastných priestorov na Múzejnú ulicu, kde máme všetko na jednom mieste: výrobné priestory, sklady aj administratívne zázemie. V tomto roku sme začali dodávať mrazené pekárenské výrobky do obchodných sietí na Slovensku, a tento rok datujeme ako začiatok rozvoja „bake off“ prevádzok v retaile.
Vznik partnerskej spoločnosti MINIT BOHEMIA, ktorá je súčasťou rodinného podnikania. Dnes je spoločnosť dodávateľom čerstvo upečených koláčikov do viac ako 200 maloobchodným miest, kam zahŕňame franchise pekárničky aj gastro odberateľov.
Medzníkom v histórii spoločnosti bol rok 1999. Bol to rok, kedy sa otvorila prvá franchise pekárnička a zároveň tomuto dátumu evidujeme vznik slovenského franchise systému. Dejiny MINIT píšu začiatok výroby MINI výrobkov, ktoré sme cez sieť našich franchise partnerov začali predávať na váhu. Tu vzniká aj prvé MINIT papierové vrecúško v oranžovej MINIT farbe.
Datujeme začiatok výroby jemných pekárenských výrobkov šokovým mrazením. Portfólio tvorili nielen kusové, ale aj plnené koláčiky z lístkového cesta v rôznych tvaroch a zaujímavých príchutiach.
Bratia Ambrovicsovci založili rodinnú pekáreň v pivnici rodinného domu. Prvý úspech priniesli francúzske bagety, ktoré majitelia vlastnoručne vyrábali a distribuovali do okolitých predajní. Tu začala láska k pekárenskému remeslu, ktorému sa venuje rodina dodnes.